Szenvedélye a nyári gumi

Régen akartam lenni űrhajós, csillagász, újságíró, de még taxis is. A gyerekek mindent nagyon könnyen elképzelnek, hihetetlen fantáziával megáldva szövögetik és dédelgetik álmaikat, amik persze gyorsan változnak. Az én most felsorolt régi álmaim közül az újságíró jött össze, habár a taxison kívül egyébként a többi iránt sem vesztettem el az érdeklődésem, a mai napig imádom nézni én a csillagokat és olvasni a róluk készült legfrissebb kutatásokat. Érdekes dolog, hogy az ember mi alapján választ magának szakmát. Lehet azért, mert a családban szinte hagyományként és presztízst mutató dologként öröklődés a doktori cím, mérnöki diploma vagy ügyvédi vállalkozás.

Sokszor ilyenkor a következő gyermeknek van is tehetsége a dologhoz, hiszen nem véletlenül öröklünk géneket szüleinktől, de előfordul az is, amikor egyáltalán úgy érezzük, semmi közünk a dologhoz. Mondjuk hiába volt apuka szakács, anyuka orvos, hogyha a gyerek márpedig karmester akar lenni és kész, illetve hiába szerez mindkét szülő zenét négyféle hangszeren akár egyszerre is, hogyha csemetéjük szenvedélye és hivatása a kutyakozmetika.

Szerintem nagyon fontos lenne az, hogy a szülők a gyermekeket terelgessék ezen az úton is, igyekezzenek olyan keretek közt tartani, ami reális (gondolok itt a sok „fel nem fedezett” x-faktor művészre), de közben ne legyen ott a hatalmas teher, hogy a családi hagyományt kötelező tovább vinni, és nem csak ajánlott dolog ez, hanem elvárás. Volt egyszer egy jó barátom, akinek mindkét szülője író volt, de sehogy sem akart menni neki is a betűvetés.

A tanulás és iskola egyáltalán nem érdekelte, az olvasásról ne is beszéljünk, a kötelező olvasmányokat és szórakoztató regényeket vagy saját alkotásokat hiába tették a szülők a polcra, felesleges volt. Úgysem nyúlt hozzájuk.

Amit viszont imádott, az a bütykölés volt. Mindent megbütykölt, a fahintát, a villanykörtét, szétszedte a játékrepülőket, kisautókat, az otthoni szerszámokat mind mind kívülről fújta, tudta melyik mire jó, és barkácsolt és később szerelt is bőszen. Igazából már 3 éves korában látszott. És mind hiába a szülői akarat és nyomás, nem tudták megváltoztatni irányultságát, így autószerelő lett.

Szeretem őt felhozni példának, amikor erről beszélgetünk valakivel, és viccesen is hangzik, hogy hiába a szülőknél a Jókai szerelem, ő az akciós nyári gumikat fogadta hitveséül. Amikor vele vagyok, egy újabb tudomány tárul elém mindig, imád az autókról beszélni, és imád okítani is.

Mindig megpróbálja a fejembe verni a hasznos információkat a téli és nyári gumikról, hogy melyik mire jó, miért fontos őket kicserélni, mire jó az autószerviz és egyáltalán mit lehet tudni a szerelésről, gumicseréről. Legutóbb, amikor találkoztunk, annyira lelkesen mutogatta nekem az oldalt, ahonnan ő be szokott szerezni dolgokat, teljesen le volt nyűgözve, hogy végre egy normális portál, ahol hasznos és érthető információk vannak fent az olyanok számára is, mint mi földiek, akik cseppet sem konyítanak az autómotorhoz.

Úgyhogy megtudtam, hogy itt mindenféle márkából lehet venni akciós nyári gumit, meg hogy normálisan szelektálva van, ki lehet azt is választani egyébként, hogy nyári legyen vagy téli, vagy akár négy évszakos a gumi, de van külön terepjáró meg kisteher autó kategória is. Ő pedig nagyon örül, mert ha épp nincs neki valamiből a gyártótól, munka közben, akkor csak fogja magát, rendel és két napon belül ott is van.

Mivel ő is autószerelő, ezért pontosan tudja, hogy mennyire fontos az, hogy hozzáértő személy cserélje le a gumikat az autón, és hogy mennyien csinálják rosszul, ezért minden alkalommal szakszervizbe kell vinni ehhez a kocsit. Itt ugyanis nem csak a felrakásról van szó, hanem a gumi kiegyensúlyozásáról is, amitől nagyban függ az is, hogy mennyire lesz stabil és hosszú életű. Statikusan és dinamikusan is meg kell ezt tenni, különben nagy hatással lehet a menettulajdonságra, kopássebességre. Hát ezen az oldalon ezt mind leírják, az én kedvenc autószerelőm pedig büszke erre.

Tisztelem őt azért is, mert szerintem kevés ember tartja szem előtt a tájékoztatást, és örül akár egy másik cég meglétének is, csak azért, mert az korrekt.