Fellendítette a környéket a vasipar

A településen, ahol élek virágzik a vasipar. Van egy gyár, amiben a vas gyártásával, hideg és meleg megmunkálásával foglalkoznak. A környék lakóinak a nagy része itt dolgozik. Az üzemben bár sokat kell dolgozni, kemény a munka, de jól meg is fizetik, ezért tudja bevonzani a munkaerőt. Az én szüleim is már régóta ebben a gyárban dolgoznak.

A jó fizetésnek hála sikerült teljesen felújítani, átépíteni a házunkat. Az ingatlanunk piaci értéke az átalakításoknak köszönhetően sokat növekedett. Ennek következtében a szüleim úgy határoztak, hogy mindenképp lakásbiztosítást kell kötnünk, hiszen minden befektetett pénzünk kárba megy, amennyiben váratlanul történik valami szerencsétlenség.

Nagyon megörültem, amikor közölték velem, hogy rám szeretnék bízni a lakásbiztosítás megkötését, valamint a kockázatviselő kiválasztását. Ezáltal megbizonyosodtam róla, hogy teljes mértékben megbíznak az értékítéletemben.

Még csak húsz éves vagyok, szóval a kortársaimtól, ismerőseimtől nem igazán tudtam segítséget, tanácsot kérni, hiszen nem gyakori, hogy a velem egykorúak lakásbiztosítást kötnének. Emiatt a mindentudó világhálóhoz fordultam, hiszen ott minden fellelhető.

Nem akartam elhamarkodottan dönteni, emiatt a lakásbiztosítás összehasonlítás mellett döntöttem, így mérlegeltem azt, hogy melyik a legjobb ajánlatokkal rendelkező biztosítótársaság.

A hosszas tanakodás után végül a Pannon Safe lakásbiztosítása mellett döntöttem. A társaság internetes oldalán sikerült begyűjtenem jó néhány információt, amiket érdemes tudni, mielőtt megkötném a kockázatviselési szerződést.

Először is megtudtam, hogy bárki köthet lakásbiztosítást, aki érdekelt az ingatlan megóvásában, nem csak a tulajdonos, hanem a résztulajdonos, a bérlő, de még a finanszírozó is. Tehát akár én is aláírhatnám a szerződést, nem csak a szüleim.

Fontos kérdés az is, hogy milyen összegre kell biztosítani az ingatlant, mivel az összeg helytelen meghatározása alulbiztosításhoz és kár esetén aránylagos kártérítéshez vezethet. Tehát komoly tétje van annak, hogy valóban a helyes összeg legyen meghatározva. A biztosítási összeg megállapításánál az újjáépítési érték és nem pedig a piaci, forgalmi érték a meghatározó. Amennyiben minden megfelelően van meghatározva, a biztosító mindig a tényleges kárt téríti meg, nyilvánvalóan maximum a biztosítási összegig.

Sosem tudni, hogy mit hoz a jövő, így érdemes azt is feltérképezni, hogy totálkár esetén mennyit fizet a biztosító. A Pannon Safe oldalán erre is választ kaptam. A biztosító a kár időpontjában a károsodott épülettel azonos nagyságú, kivitelezettségű és minőségű épület építési költségét fizeti meg. Ha az épület avultsága a kár időpontjában meghaladta a 75%-ot, akkor a térítés összegét az avultság arányával arányosan csökkenti. Tehát nyilvánvalóan nem fog a biztosító több pénzt adni, mint amennyit valóban ért a ház, hiszen a biztosításból eredő haszonszerzés, gazdagodás nem megengedett.

Nem hiszem, hogy ez meg fog történni, de amennyiben mégsem leszünk teljesen megelégedve a Pannon Safe szolgáltatásaival, a szerződést felbonthatjuk a biztosítási évfordulókor, de megszűnik abban az esetben is, ha a biztosítási érdek már nem áll fenn.

Ebben az esetben a biztosítási évfordulót harminc nappal megelőzően egy felmondó nyilatkozatot kell küldeni a biztosítónak, ami tartalmazza a szerződő nevét, címét, születési helyét, születési időt, szerződés- vagy kötvényszámot és a biztosító nevét. Amennyiben online kalkulátoron keresztül kötöm meg a lakásbiztosításomat, akkor a korábbi szerződés felmondását elintézik helyettem. De persze csak akkor, ha több mint harminc nappal az évforduló előtt visszaküldésre kerül a megbízás.

Az online szerződéskötés lehetősége tehát biztosítva van a Pannon Safe internetes oldalán. Szerintem érdemes emellett az opció mellett dönteni, mivel így sokkal egyszerűbb az ügyintézési folyamat, valamint még előnyei is vannak. Amellett, hogy könnyebben felbontható a szerződés még a biztosítási folyamat elkezdése is gyorsabb. Ugyanis online szerződéskötés esetén az ajánlatkészítést követő nap nulla órakor már el is kezdődik a biztosító kockázatviselése. Várakozási időre csak a biztosítási események kapcsán kell számítani. Ez az időszak általában tizenöt nap, egyes kiegészítők esetén azonban harminc nap, vagy hat hónap is lehet. Ez azonban nem vette el a kedvem, hiszen a Pannon Safe kiegészítő biztosításai nagyon jónak tűnnek.

Az elmúlt időszakban vezették be a biztosítók innovatív kiegészítő biztosításait, amelyek által személyre lehet szabni a kockázatviselést. Ezek a kiegészítő biztosítások a következők: gépjármű assistance, kisállat, háziállat biztosítás, kiterjesztett garancia, vállalkozási biztosítás, tűz nélküli füst és koromszennyezési károk megtérítése, graffiti, illetve vandalizmus által keletkezett károk kifizetése, kívülről történt beázás, és nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz által okozott károk megtérítése. Mindemellett a fedezet kiterjedhet a kerti bútorokra, a napkollektorokra, illetve a napelemekre is, valamint a csőtörés következtében elfolyt víz árát is megtéríti, sőt a besurranással, illetve jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás esetén is fizethet a biztosító.

A biztosításhoz tehát ezek a kiegészítők hozzárendelhetők, de persze az alapcsomag alapjáraton sok dolgot tartalmaz. A legolcsóbb biztosítások is a következő alapkockázatokat mindenképpen tartalmazzák: árvíz, felhőszakadás, földcsuszamlás, földrengés, hónyomás, idegen jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése, ismeretlen építmény, ismeretlen üreg beomlása, jégverés, kő- és földomlás, robbanás, tűz, vihar és villámcsapás.

A szerződést én online kötöttem meg, és az alapkockázatok mellett jó pár kiegészítő biztosítást is kérvényeztem. A házunk szinte mindentől védve lesz, a szüleimnek nem lehet okuk a panaszra.

A lakásbiztosítás összehasonlítás számomra jó módszernek bizonyult, úgy gondolom, hogy sikerült megtalálnom a legjobb biztosítót.