Végre nekem is sikerült napelemes energiára váltanom

A vasakról sokat tudok a terhelhetőségük, az olvadási pontjuk nem idegen a számomra. Éppen ezért tudom, hogy mennyi minden múlik azon, hogy megfelelő erősségű anyagból dolgozzunk.  A hegesztésnél is figyelni kell ám erre. Nem mindegy, milyen anyagokat hegesztek össze, nem mindegy, hogy mire is használom őket.

Az élet minden területére igaz ez. Mindig tudnunk kell, hogy mire szeretnénk használni az elkészített dolgokat és aszerint kell megtervezni és kivitelezni őket.

Sokszor fordul elő viszont, hogy valamit nem arra használunk, amire elsődlegesen tervezve lett.

Úgy döntöttem, hogy napelemet szeretnék a tetőre telepíteni, hogy ezzel egy olcsóbb áramellátási formára váltsak. Korábban írtam már a hasznukról ( itt elolvashatod: https://bovas.hu/te-tudod-hogy-milyenek-napelemes-rendszerek/), de most jött el az ideje annak, hogy én is belevágjak.

Sokan ellenzik a napelemet, sokan azt hiszik, hogy nem térül meg olyan mértékben, mint amennyibe a beruházás maga került. Ezeknek az embereknek csak azt tudom mondani, hogy nézzék meg a villanyszámlájukat és számolják ki, hogy mennyibe kerül az éves fogyasztásuk, mondjuk 40 évig.

Ha ezt megteszik, rájönnek, hogy a spórolás mértéke hosszútávon sokkal több, mint a napelem bekerülési értéke. És ez csak a legegyszerűbb számítás, abba mér bele sem megyek, hogy az elektromos áram költségei folyamatosan növekednek, hogy 0 év alatt azért előfordulhatnak meghibásodások, amik újabb kiadásokat szülnek, de egy napelemnél ezeknek sokkal kisebb a kockázata.

A napelem telepítés költsége a napelem inverter ár, a napelem telepítésének munkaköltsége, a fotovoltaikus elemek és az egyéb alapanyagok árából tevődik össze.

Nehéz egy egységes árat mondani, hiszen egy háztartás napelem igénye sok mindentől függ. Közrejátszik például, hogy hova kell telepíteni a napelemet, hogy van-e valamilyen zavaró környezeti tényező, hogy milyen mértékben éri a nap a paneleket, hogy mennyit vannak árnyékban.

Pont a tervezés szakaszában szembesültem vele, hogy nem mindent arra használunk, amire építettük, és az építéskor még ismeretlen későbbi funkció miatt elégedetlenek is lehetünk.

A napelemeknek ugyanis egy erős tetőszerkezetre van szükségük, ami meg tudja tartani a súlyukat. A felmérésnél derült ki, hogy az én tetőm erre nem is igazán alkalmas. A könnyű tetőszerkezet jó ötletnek tűnt, amikor a házat építettük, de sajnos a napelemeket nem lehet rá telepíteni.

Eleinte kétségbeestem, hogy nem alkalmas a házam erre, aztán szerencsére kiderült, hogy van ám más megoldás is a napenergiához való hozzájutásra.

Nem feltétlenül kell ugyanis a tetőre telepíteni a napelemeket. Megfelelő talapzattal és kiépítéssel például a kertben is elhelyezhetők. A fotovoltaikus rendszer így szerencsére nem csak a tetőn építhető ki.

Amikor a házat építették, senkinek eszébe sem jutott, hogy egyszer majd ekkora súlyt kell tartani a gerendáknak, így nem is úgy tervezték.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a kertemben van akkora napsütéses hely, ahol kényelmesen elfér a ház energiaellátásának fedezéséhez szükséges mennyiségű és méretű napelem.

Minden háztartásnak más az energiaszükséglete, ezek is alapvetően meghatározzák, hogy hány napelemre van szükség. Ami még kevésbé köztudott, hogy a tető dőlésszöge is sokat számít, amin valljuk be, kicsit nehézkes utólag változtatni, még akkor is, ha egy napelem rendszer a tét. Ezért szerencse, hogy a földre is lehet már napelemeket telepíteni.

A tervezés szakasza után, mikor a tető kapcsán jelentkezőproblémát sikeresen áthidaltuk, kaptam egy árajánlatot, ami az inverter ár és a napelem panelek mellé az összes felmerülő plusz költséget bekalkulálta, amik szükségesek egy hatékony, biztonságos és időtálló napelem rendszer telepítéséhez.

Az árajánlat, amit a napelemesrendszerek.info oldalon kaptam teljesen fair volt, így azt elfogadtam, majd beütemeztük a telepítést. Rekord gyorsasággal dolgoztak a napelemekkel, hamar készen is lettek. Az inverter, a kábelek, a tartó oszlopok már mind méretre voltak vágva, így a munkásoknak csak fel kellett szerelniük. Egy napelem rendszer ilyenkor még nem használható azonnal. Sok dokumentumra és adminisztrációra van szükség, de megéri.

A napelemesrendszerek.info oldalon mindent meg lehet találni a napelemekről. A fajtáik, a kivitelezés módja, a működése, minden le van írva, így az érdeklődők könnyen és gyorsan a napelemek szakértőjévé válhatnak. A gyakran felmerülő kérdéseket mind tisztázzák és árajánlatot is azonnal kérhetek az érdeklődők.

Örülök, hogy ilyen könnyen és gyorsan elvégezték a munkát, most már én is megspórolhatom a villanyszámlát és a környezetünk védelméhez is hozzájárultam egy kis mértékben. Nem sok, de sok kicsi sokra megy, ahogyan a mondás tartja.