Castrol olajok az élet minden területére

A Castrol olajok gyártója és forgalmazója egy olyan világméretű cég, mely szinte az összes közlekedési eszköz és ezáltal közvetetten a fémipar számára is nélkülözhetetlen kenőolajokat, kenőzsírokat és kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt azok számára. Elég régi múltra tekint vissza a cég, az alapítója már 1899-ben lehelyezte a vállalat alapköveit, ám a Castrol, mint bejegyzett márkanév csak 1909-től létezik. Születése azért volt indokolt, mert a cég kenőanyag fejlesztői szerettek volna kialakítani egy olyan vegyületet, mely elég folyékony ahhoz, hogy a hidegen induló motorokhoz is megfelelő legyen. Az új kenőanyag annyira bevállt, és népszerű lett, hogy végül a fejlesztő céget is átkeresztelték korábbi nevéről egyszerűen csak Castrol Ltd-re.

Castrol olajokDe hogy honnan is tudom én mindezt, illetve mi közöm egyáltalán a motorolajokhoz és egyéb kenőanyagokhoz? A nagypapám 20 éves korától egészen 65 éves koráig a vasiparban dolgozott. Ezen belül is több szakmával megismerkedett, így nagyon sok mindent el tud mondani bármi ilyen kérdéssel kapcsolatosan. Egy alkalommal átugrottam hozzá, hogy segítsen néhány késemet megfenni, mert a kis házi fenőmmel valamiért sehogyan sem sikerült, sőt, inkább csak tovább csorbultak a konyhai eszközeim. Papának viszont van egy nagyon remek kis késköszörűje, amit talán még valami húsdarálóból alakított át, és azzal se perc alatt éles késeket tud mindig varázsolni.

Miközben a késeimen dolgozott, megkért, hogy hozzam elő neki az alagsor hátsó rézéből a Castrol olajok közül a legkisebbet. Már előre fogtam a fejemet, mert szinte biztos voltam abban, hogy vagy nem tudom majd eldönteni, hogy melyik a legkisebb kiszerelésű olaj, vagy rosszat fogok előásni. Közben hátrafelé kiabálva érdeklődtem, hogy tulajdonképpen minek is az most nekünk. Ekkor kaptam meg az első felvilágosítást, hogy az bizony nem csak a kocsik motorjához használható, hanem rengeteg különböző fajta van belőle, és vannak olyan kenőanyagok, melyek kisebb kézi szerszámok javítására is szolgálnak. Mindeközben én valóban nem találtam meg a legkisebb kiszerelést, vagy a három legkisebb közül pont rossz darabot választottam ki, így Papa is bejött segíteni. Ekkor hangzott el a kis monológja, melyet már a bejegyzésem elején ismertettem Veletek, illetve ha már egy helyen voltunk, bemutatta, hogy az ott felsorakozó Castrol olajok közül mi mire jó. Nagy meglepetésemre volt 3 eltérő gépkocsihoz való olaja is, miközben Papának csak egy autója van. Azt mondta, hogy az egyik még a régi kocsija után maradt meg, a másikat meg egyszer a lánya kocsijához vette, hogy legyen kéznél, ha szükséges, de még az óta is van benne valamennyi. Megmutogatta szépen sorban, hogy miket használ az unokák motorjaihoz, mi az aktuális kocsijának a legjobb, mivel olajozza a fűnyírót, vagy épp mik vannak a kisebb kézi szerszámokhoz. Hihetetlenül felkészült az öreg, ráadásul már legalább 20 éve nyugdíjba ment, és még mindig mennyire képben van.

Közben talált egy bontatlan motorolajt is, amit egyből beazonosított, és megállapított, hogy ez az öcsém motorjához lesz a legkiválóbb, és ragaszkodott hozzá, hogy elvigyem neki, mert ő máár úgysem tudja mire használni. Egyébként meggyőződésem, hogy pár hónap múlva, amint elfelejti ezt az esetet, és észreveszi, hogy az egyik bontott olajból már csak nagyon kevés van, azonnal beszerez egyet, teljesen mindegy, hogy szükséges-e vagy sem, de a Castrol olaj kollekciója nem lehet hiányos. Ez Papánál olyan lehet, mint a gyerekeknél régebben a bélyeg-, manapság inkább a matricagyűjtemény, vagy a zenebolondok esetében mondjuk a kedvenc együttesed komplett diszkográfiájának összegyűjtése. Rajtad kívül van még pár ember, aki megérti a mániádat, de inkább csak értetlenül állnak a dolog előtt. Mindeközben viszont az a legfontosabb, hogy Te tudod, hogy mit, miért csinálsz, és nevetve bámulsz az értetlenkedőkre, mert ha majd egyszer ők is tudni fogják azt amit Te, vagy csak megértik az egészet, akkor bánni fogják, hogy eddig nem volt meg az a matricagyűjtemény, diszkográfia, vagy éppen a Castrol olajok sorozata.