A vasiparos édesapám mindig mindent tud

Apukám világéletében vasiparos volt. A gyerekkoromat végigkísérte a műhelyből áradó, a hegesztés műveletét kísérő jellegzetes szag. Apának is ilyen illata volt mindig, nosztalgiával tölt el a mai napig, ha bárhol megérzem.

Bár apa már nyugdíjba vonult, a műhely továbbra sem állt le: ismerősöknek, barátoknak, szomszédoknak mindig szívesen segített megjavítani bármit is. Ahogy hazaértem, már az bejárati kapunál megcsapott a jellegzetes szag. Apa éppen végzett, mire a műhelyhez értem.

Elmeséltem neki, hogyan állunk a lakás eladásával, és megkérdeztem, hogy energetikai tanúsítványt nem látta-e valahol, mert szükségünk van rá az adásvételi szerződéshez.

Elmondta, hogy az ő idejében nem volt kötelező, de amúgy is újat kéne csináltatni, mert azóta felújítottuk a lakást. Azt tanácsolta, nézzük meg az http://www.e-tanusitas.eu/ weboldalt, onnan megtudhatunk mindent, és igényelhetjük is a nyomtatvány elkészítését.

Azonnal megnyitottam a weboldalt, http://www.e-tanusitas.eu/ , amit mondott, ő pedig folytatta közben a munkát. A honlap egyszerű volt, és átlátható, azonnal rá is kattintottam a Tanúsítás menete pontra, hogy megtudjam, hogyan zajlik majd ez az egész.

Ott leírták, hogy a megrendelés után a jelzett adatokat a területileg illetékes kollégához irányítják, aki majd felveszi velem a kapcsolatot, és vele tudok majd időpontot egyeztetni a helyszíni felméréshez. Leírták, hogy a gyorsaságért nem számolnak fel plusz költséget, a felmérést követően 24 órán belül a rendelkezésemre áll majd a hitelesített doksi, az általam választott formában: elektronikusan vagy papíron. Ezen felül lehetőség van még gyorsabb eljárás igénylésére, szintén felár nélkül: amennyiben a szerződéskötés megkívánja, a felmérés után 12 órán belül sms-ben elküldik a nyomtatvány azonosítóját, melyet így az ügyvéd már fel tud vezetni az adásvételi szerződésre.

Még azt is leírták, hogy ha lehetőségünk van rá, keressük elő az építészeti dokumentumokat a kolléga érkezésére, valamint a tulajdoni lapot, mellyel a helyrajzi számot igazoljuk.

http://www.e-tanusitas.eu/

Tiszta sor, egyszerű a képlet. Ki is töltöttem a megrendeléshez szükséges űrlapot, ahol csupán a nevemre, elérhetőségemre és a lakás pontos címére volt szükség.

A küldés után felsóhajtottam: egy gonddal kevesebb.

Köszönetképpen pedig egy puszit nyomtam vasiparos édesapám homlokára, aki mindig tud segíteni.