Itt egy új napelemes pályázat magánszemélyeknek is

Amióta a vasiparban dolgozom, rengetegszer megfordulok mindenféle ipari létesítmény területén. A szállítás során érdekes megfigyelni, hogyan épül fel egy-egy csarnok, hogyan nyílik meg egy új üzem, fejlődik a családi gazdaság.

Mindig örömmel tölt el, amit látok. Lehet, hogy nem egy felhőtlenül vidám országban élünk, és nem mindenki boldogul becsületes munkával – de az, amit én tapasztalok, nagyon tetszik. A legtöbben, akik beruházásra adják a fejüket, már keresik a modern megoldásokat és az olyan módszereket, amikkel energiahatékonnyá és környezetbaráttá tehetik a működésüket.

Érdekes megoldások

Az egyik kedvenc megoldásom a napenergia használata. Most már sok helyen látom, hogy az ipari parkok, nagy gátegységek, farmok udvarára is telepítenek egy-egy napelemparkot, de a tetőkön, vagy a nagyobb területeken is fel-fel tűnnek a jellegzetes, fekete táblák.

Érdekes, sosem gondoltam volna, hogy a napelemezés igazán működőképes lehet. A villamosenergia tárolása nagyon drága, a nap pedig nem mindig süt kiszámítható mennyiségben… Vajon hogyan oldják meg, hogy mindig egyenletes maradjon az ellátás? Elengedik a felesleget?

Kiderült, hogy nagyon egyszerű a dolog: ma már a napelemeket egyszerűen bekötik az elektromos hálózatba. Amikor a rendszer többet termel, mint amennyit a létesítmény fel tud használni, akkor visszatáplálja a hálózatba az áramot, amit más fogyasztók használnak el. A megtermelt áram árát pedig visszatérítik a cégnek, amelyik a napelemeket telepítette.

Vajon lehet ilyet magánszemélyeknek is?

Az otthonomat is igyekszem úgy kialakítani, én is minél környezetbarátabban és alacsony energiabefektetés mellett tudjak élni. Nemrég elektromos padlófűtésre váltottam. Ez egy nagyon gazdaságos megoldás, de az igazi az lenne, ha napelemet tudnék csatlakoztatni a rendszerre… Vajon én is megtehetném, hogy pályázzak a napelem telepítésre?

IGEN!

Szerencsére találtam egy oldalt, ahol részletezték, hogyan is működik a napelemes pályázat magánszemélyeknek.

Kiderült, hogy az Unió bőkezűen támogatja a korszerűsítést a fűtés, szigetelés terén. Ennek köszönhetően nem csak cégek újulhatnak meg, de a családok is egészen komoly támogatást kapnak, hiszen a környezetvédelem szempontjából az is lényeges, hogy ők minél kevésbé szennyező módon éljenek.

Mindenféle beruházásra lehet támogatást kapni. Szigetelésre, hőszivattyú telepítésére, napkollektorra és napelemre is.

10 millió forint a támogatás maximális összege és 20 év alatt kell a pénzt visszafizetni. 10% önerőre van szükség a munkához. Az oldalon azt tanácsolták, hogy aki teheti, az próbálja meg erre használni a lakástakarékban összegyűlt pénzét.

Napelemes pályázat magánszemélyeknek
Ez egy napkollektor – de ilyenre is lehet pályázni

Miért érdemes napelembe fektetni?

Szerintem azért érdemes minél előbb átállni a napelemes megoldásra, mert az egyik legkörnyezetbarátabb módszer, amellyel meg tudjuk oldani az enerigaellátásunkat, és ha szerencsénk van, szinte függetlenek tudunk lenni az áramszolgáltatótól. Nem csak sokat spórolhatunk a napenergia segítségével, de nem vagyunk kitéve annak sem, hogy hirtelen az egekbe szöknek az árak. A napelemmel biztosak lehetünk benne, hogy kordában tudjuk tartani a fogyasztásunkat.

Nem kell nagy sci-fit elképzelni persze. Nincs szükség apokalipszisre ahhoz, hogy a napelem megérje az árát. Még ha sokáig kell is fizetni a tartozást, a napelem értékállóvá teszi a házunkat. Akárhol legyen is, akármilyen változások történjenek is az életünkben, biztos lehetünk benne, hogy a napelemes ház tartja az értékét. A sok spórolásnak köszönhetően pedig a törlesztőrészleteket is könnyen ki tudjuk majd nyögni.

Hamarosan én is belevágok

Bár az elektromos padlófűtés beszerelése után már nem sok energiám van a felújításra, úgy döntöttem, azért én is megpróbálok belevágni legalább valamilyen szinten a korszerűsítésbe. Napelemet nem csak a tetőre lehet telepíteni, akár az udvaron is kialakíthatunk egy kisebb farmot, úgyhogy nem kell aggódnom a tető épsége miatt. 10%-os önerőt szerintem bármikor össze tudok gyűjteni, az oldalon keresztül pedig fel lehet venni a kapcsolatot egy céggel, akik akár az ügyintézés terheit is le tudják venni a vállunkról – szerintem ez egy egészen jó megoldás.

Remélem, nemsokára az árammal is sokat takaríthatok meg és én is meghozhatom azt a pici áldozatot, amitől egy kicsit jobb lesz a világ. Addig viszont egy kicsit másképp szeretném élvezni a napenergiát. Mondjuk egy jó sörrel a kezemben egy szimpatikus vízparton. Ez utóbbi nagyon jól esne.